Even gas terug

Koploper in duurzaam wonen: interview met Jeroen Bronkhorst

Jeroen is ondernemer en liefhebber van groene energie. Al een aantal jaren is Jeroen bezig met het verduurzamen van zijn woning in de Haagse bomenbuurt te Den Haag. Na het plaatsen van de Loria warmtepomp is hij officieel gas gebruik vrij! Met een warmtepomp heb je namelijk geen gasaansluiting meer nodig voor de verwarming van de woning.

Erik Luiten van team Energy Guards vroeg wat zijn beweegredenen waren om over te stappen naar gasloos wonen.

 

Waarom gasloos wonen?

Om te beginnen vind ik wat er speelt in Groningen zorgwekkend, niemand trekt zich aan van wat daar gebeurt, dat is toch vreemd? Daarnaast ben ik een ondernemer: durf te investeren en je zult zien dat dit geld oplevert.

Voor mij is alles is een investering, van lampen tot zonnepanelen, ik zie het als mijn pensioen.


Welke rol gaat duurzame energie spelen?

“Duurzaamheid is super bepalend”. Gas gaat compleet verdwijnen, hoe het nu zit met energieleveranciers idem dito. De uitdaging is om het anders te doen, een economie waarin iedereen een kleine energie leverancier is en waarin we als buren samen werken om ons huis te voorzien van groene stroom.

Windmolens op zee hebben een wereld toekomst.

De zon is seizoensgebonden maar wind is er altijd en overal, een windmolen naast je huis daar wordt niemand blij van maar die molens langs de afsluitdijk is een fantastisch alternatief.


Wat was uw allereerste duurzame investering?

Ik zat ooit op de bank en dacht “Ik ben voor de vogeltjes buiten aan het stoken” toen ben ik begonnen met dubbelglas. Als je ziet dat het werkt wil je meer. Langzaam verbeter je zo je huis en bespaar je op je energierekening.


Dankzij de nieuw geplaatste warmtepomp ben ik naast stroom nu ook gasvrij, de 18 zonnepanelen zorgen voor genoeg elektriciteit, al met al bespaar ik zo’n 1800 euro op jaar basis.

Reken het zelf uit en weet wat je misloopt!

Wat levert het op?

 

Ik raad iedereen zonnepanelen aan! Daarnaast is elk huis anders. Vaak is de voordeur de grootste koude bron, de meeste kou komt via hier naar binnen. Met een tussendeur en een dranger kom je al een heel eind. Door LED lampen te plaatsen kan er bespaard worden op het stroomverbruik. Inmiddels is het kattenluik de grootste koude bron. “Ach een beetje ventilatie kan tenslotte geen kwaad”

Heeft u nog bespaartips?


Wilt u ook geld besparen terwijl u verduurzaamt?
Dat kan, dat is ons werk. Wij bieden energiebesparende oplossingen aan.

Van zonnepanelen tot dubbelglas, een groen dak, warmtepompen tot en met de kleine bespaartips.