WAAROM GROEN DAK?

Koele zomers, warme winters en besparen in elk seizoen. Een groen dak kan tot 30 graden koeler zijn dan een plat bitumen (zwart) dak. Het vermindert de behoefte aan airconditioning en geeft een merkbaar verschil in temperatuur in de ruimtes direct onder het groen. In de winter is het effect omgekeerd en houdt het groene dak de warmte binnen. Er wordt bespaard op gas terwijl de ruimte warmer aanvoelt.

Groene daken kennen vele voordelen. Zo zorgen ze voor een langere levensduur van de dakbedekking. Groene daken zuiveren regenwater en zorgen voor een geleidelijke afvoer ervan. Het ontlast hiermee de piekbelasting op het riool. Het is ook mogelijk een groen dak te combineren met zonnepanelen. Doordat zonnepanelen het best renderen bij een temperatuur van 25 graden kan de efficiëntie van een paneel tot 12% verbeteren door de lagere omgevingstemperatuur van een groen dak.

Een groen dak draagt bij aan een betere luchtkwaliteit door de opname van fijnstof en CO2. Ook bijen zijn dol op een groen dak. Onze campagne ‘een groen dak voor de bij’ heeft geresulteerd dat wij in totaal 6000 m2 groen dak hebben geplaatst. Tijdens deze bijenactie hebben wij ook het Haags Montessori Lyceum (HML) voorzien van een groen dak. Naast de school is een bijenfamilie geplaatst


WAT IS DE BESPARING?

Omdat een groen dak beter verkoelt dan dat het isoleert, is het mogelijk extra isolatieplaten te plaatsen onder het groene dak. De XPS-isolatieplaten die op de dakbedekking worden gelegd zijn vochtbestendig en drukvast. Om te voorkomen dat deze isolatieplaten wegwaaien kan er een groen dak, eventueel in combinatie met zonnepanelen, op worden geplaatst. Het is natuurlijk ook mogelijk te kiezen voor een grindlaag als ballast, in plaats van een groen dak.

Een geïsoleerd dak kan een forse besparing opleveren. Uitgaande van een oppervlakte van 60 m2 kan 500 m3 gas worden bespaard. Dit levert een jaarlijkse voordeel op van zo’n € 320, prijspeil 2016.


HOE GAAN WIJ TE WERK?

Allereerst wordt (indien aanwezig) het grind verwijderd. Vervolgens wordt de dakbedekking aangeveegd en schoon gemaakt. Indien nodig plakken wij een bitumineuze ‘pleister’, daar waar klein herstel van het dak (zichtbaar) nodig is. Na het plaatsen van de isolatieplaten wordt een ballastlaag aangebracht. Dit kan zijn een grind laag of een groen dak. De zijkanten van de XPS isolatieplaten werken wij af met een zinken hoekprofiel, dit om beschadigingen/vervorming te voorkomen. Denk aan het pikken door vogels in het materiaal en UV straling. Het groene dak bestaat uit een wortelwerende laag, een filtervlieslaag, een drainagelaag en een substraatlaag. Op het substraat wordt de vegetatielaag met sedumplantjes geplaatst. De randen van het groene dak wordt rondom afgewerkt met een lijst. Dit voorkomt dat door o.a. harde regenbuien de zijkanten worden afgevlakt, waardoor op den duur mos zou kunnen ontstaan.