Monumentaal dubbel glas in oudere woningen

 

Monumentaal dubbel glas
Dubbel glas bestaat uit een binnen- en een buitenruit. De afstand tussen deze twee ruiten wordt bepaald door een afstandhouder waarop de binnen- en buitenruit zijn gekit. Zo ontstaat er een spouw, waardoor de ruit een isolerende werking krijgt.

Monumentaal dubbel glas van Energy Guards wordt gekenmerkt door een dunne spouw, waardoor wij kunnen werken in het bestaande venster. Er wordt ruimte gefreesd in de sponning van het raam, waarna de nieuwe ruit wordt afgewerkt met een elastische stoppasta, een vervanger voor de klassieke stopverf. Onze methode is uitermate geschikt voor panden met een bouwjaar van voor 1930, waarbij het van belang is dat de karakteristieke uitstraling van de woning behouden blijft.

Diverse gemeenten (gemeente Den Haag, Delft, Amsterdam en Haarlem) zijn bekend met onze werkwijze.

Additioneel
Dubbel glas van Energy Guards kent meerdere opties, te weten
Zwarte afstandshouder
Dubbel glas bestaat minimaal uit twee glasplaten die op een bepaalde afstand (afstandshouder) van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden, zodat een isolerende ruimte tussen de glasplaten of spouw ontstaat. Normaal gesproken is deze aluminium van kleur.

 

Door de afstandshouder zwart te laten spuiten valt deze als het ware weg in het hout, waardoor deze minder zichtbaar is.


Krypton

Energy Guards laat ‘standaard’ de spouw vullen met het edelgas Argon. Er zit dus geen lucht in de spouw. Door de spouw fabrieksmatig te laten vullen met het edelgas Krypron wordt een hogere isolatiewaarde behaald. Enkel glas kent een isolatie waarde (de zogenaamde U-waarde) van ongeveer 5.7. Het geoffreerde dubbel glas kent een U waarde van 2.0. Door de spouw te voorzien van Krypton ontstaat een U-waarde van 1.5. Een heel mooi resultaat, zeker indien deze deze waarde wordt vergeleken met het huidige nieuwbouwbesluit. Dit besluit kent een waarde 1.2 of kleiner. De U waarde wordt gerelateerd aan HR, HR+ of HR++.

– HR glas heeft een U-waarde van 2,0 tot 1,7.
– Voor HR+ glas geldt een U-waarde van 1,6 tot 1,3.
– HR++ glas bezit een U-waarde van 1,2 of lager.


Getrokken buitenruit
Men kan ook het buitenste glasblad in getrokken glas uitvoeren, waardoor de voor monumentenglas karakteristieke spiegelende en golvende bewegingen ontstaan. Maar in principe is een groot scala aan typen glas mogelijk, tot veiligheidsglas toe. Vraag ons naar deze mogelijkheden.