Energy Guards plaatst zonneboilers van HRSolar

IMG_3782.jpg
IMG_3784.jpg

Inleiding 

De overheid maakt met steeds grotere stappen een overgang mogelijk om van het aardgas af te stappen. Over een paar jaar zal de omschakeling echter niet meer gestimuleerd worden met een subsidieregeling, maar door een gasprijsverhoging. Zo is de verwachting. Als de landelijke RVO subsidie na 2020 wordt gestopt, kunnen we uitkijken naar een flinke gasprijsverhoging om de overstap naar een gasloze samenleving (verder) te realiseren. Minister Kamp heeft de subsidieregeling voor zonneboilers voor 2017 met 50% omhoog gesteld. Dit komt ten goede aan het rendement en de terugverdientijd van het systeem.

Wat is een zonneboiler? 

Een zonnepaneel maakt stroom, een zonneboiler maakt warm water. Warm water is nodig voor douche of bad. Het water wordt normaal gesproken verwarmd door de CV ketel. Het resultaat is een besparing op het gasverbruik. Energy Guards is onlangs een samenwerking aangegaan met HRSolar uit de Lier, Westland. Producent van de zonneboiler.   

Een zonneboilersysteem bestaat uit een zonneboiler (een vat met warm water) en een zonnecollector, letterlijk vergaarder, ontvanger. Twee leidingen verbinden deze twee units, de zonnecollector staat op het dak, de boiler wordt in de woning geplaatst. De collector vangt de warmte van de zon op en brengt dit over aan een zonneboiler. De inhoud van een boiler varieert (bijvoorbeeld 150 liter of 300 liter) op basis daarvan wordt de capaciteit (het aantal) zonnecollectoren bepaald. Hoe meer behoefte aan warm water van de zon, hoe groter het systeem. Veelal zijn wij een dag bezig met de montage.

Winter en zomer

De zonneboiler werkt het best als er veel zon is, eigenlijk van april tot oktober. De water temperatuur in de zonneboiler kan dan oplopen tot zo'n 80 graden. Maar de zonneboiler werkt ook in het voor- en najaar. Dan kan de watertemperatuur in de zonneboiler 25 a 30 graden worden. Douchewater kent een temperatuur van 38 graden. De ketel verwarmd dan het water tot 38 graden. Het door de zon voorverwarmde water moet dan nog iets verder verwarmd worden. Al met al wordt er dus bespaard op het gasverbruik.

Zonnepanelen renderen (financieel) goed omdat er gesaldeerd kan worden. Indien er meer stroom gemaakt wordt door de zonnepanelen dan nodig is in de woning, kan dit (de overcapaciteit) worden afgegeven aan het netwerk. in Den Haag is dat de firma Stedin. De zonneboiler werkt autonoom en is dus niet afhankelijk van politieke besluitvorming omtrent de saldering. 

Rendabel?

Hoe meer er gedoucht wordt en hoe vaker gebruik wordt gemaakt van een bad, hoe rendabeler een zonneboiler systeem is. Een bad kent een inhoud van ongeveer 130 liter water. Hiervoor is 1000 liter (1m3) gas nodig om het badwater te verwarmen. Een m3 gas kost 65 a 70 cent. De verwachting is dat de gasprijs verder zal stijgen, met name de component belasting. Hiermee wordt de derving aan inkomsten van de gaswinning in Groningen gecorrigeerd. Een douche kent een waterverbruik van 9 liter per minuut, een rain shower 25 liter per minuut. Op basis van een geprognosticeerd warm water verbruik kan het rendement van een zonnebolier opgemaakt worden. 

"Laatst was ik in een woning met twee rainshowers. De vader des huizes vertelde mij lachend dat zijn kinderen onder de rainshowers lagen, genietend van het warme water.  2 rainshowers a 25 liter per minuut. Ik rekende hem voor; 50 liter per minuut, 10 minuten lang dat is al gauw 500 liter water. 500 spa blauw flessen, zet deze maar eens op je keukentafel. Voor 500 liter warm water is 3850 liter gas nodig ..... "

IMG_3780.jpg
IMG_3781.jpg

Dubbele spiraal (twee compartimenten)

HRSolar levert ook een zonneboiler met een dubbel compartiment, oftewel een dubbele spiraal. Een deel in de zonneboiler is voor het tabwater (zoals hierboven beschreven) en het andere deel wordt ingezet voor de verwarming van de woning. Eergisteren (d.d. 7 november) maakt de zonneboiler een warmwater temperatuur van 30 graden. Dit voorverwarmde water wordt ingezet om de woning te verwarmen, middels vloerverwarming, radiatoren of convectoren.

Aangezien de Elga warmtepomp een maximale watertemperatuur kan maken van 45 a 50 graden, kan de zonnecollector als (voor)verwarmer ingezet voor de verwarmingsinstallatie. Zo kan de zonneboiler het hele jaar een bijdrage leveren aan het verwarmingssysteem en warm water maken voor douche en bad.  

Graag offreren wij een zonneboilersysteem van HRSolar, waarbij een rendementsberekening wordt opgenomen. Tevens is het mogelijk dat Energy Guards de landelijke subsidie aanvraagt. Deze kan oplopen tot  € 1200,-